Albanie

Home > Albanie

Een land met contrasten

Albanië is een land midden in de Balkan. Een land omringd door ruige bergen. Een land met evenveel inwoners binnen, als buiten haar grenzen. Het land van de adelaar, de republiek Albanië. Een ruw land met een roerige geschiedenis, taaie inwoners en grote contrasten...

Albanië, of zoals de Albanezen zeggen Shqipëria of Shqipnija, is een republiek in het Westen van het Balkanschiereiland. Het land grenst aan Montenegro, Kosovo, Macedonië, Griekenland en de Ionische en Adriatische Zee. De hoofdstad en tevens grootste stad van Albanië is Tirana, ligt in het centrum van het land. De stad telt zo'n 421.286 inwoners van de in totaal meer dan 3,6 miljoen inwoners die het land huisvest.

Albanië was eeuwenlang een uithoek van het Ottomaanse rijk. In 1912 werd het land onafhankelijk en na de Tweede Wereldoorlog kreeg het onder Enver Hoxha een communistisch regime. Het Albanië onder de dictatuur van Enver Hoxha, kan het best vergeleken worden met het Noord Korea van nu. Het land werd volledig van de rest van de wereld geïsoleerd, iedere vorm van religie werd verboden, de inwoners werden geïndoctrineerd, en geloofden op den duur dan ook dat de rest van de wereld 'de vijand' was en dat hun enige hoop en verlosser dictator Hoxha was. De Albanezen die dit niet klakkeloos aanvaarden, en probeerden voor hun eigen mening, geloof of visie uit te komen, wachtten de gevangenis en vaak de dood.

Toen dit regime (na de dood van Hoxha in 1985) in 1991 viel, gingen de grenzen van Albanië open. De vele buitenlanders die destijds het land bezochten, troffen een straatarm land en ontredderde inwoners aan. Het land en haar inwoners moesten weer vanaf nul beginnen. Er moest een economie opgebouwd worden maar de Albanezen moesten ook een nieuwe manier van denken gaan ontwikkelen. Want als er zo'n 50 jaar vóór je gedacht is, en iedere vorm van zelfinitiatief bestraft werd, is je geest en haar creativiteit lamgelegd, zo niet dood.

De gevolgen van dit passieve denken, ondervind je tot op de dag van vandaag nog veel in Albanië. Mensen vinden het moeilijk om te geloven in een betere toekomst en hebben grote moeite anderen te vertrouwen, zeker hulpverleners worden argwanend benaderd: “want waarom zou je ons zonder eigenbelang komen helpen?”  Een lange weg dus nog te gaan om dit prachtige land en haar inwoners op te bouwen. Lang maar zeker niet onmogelijk!

Albanië is sinds juni 2014 kandidaat-lid van de Europese Unie. Daarnaast is het lid van de Verengde Naties en de NAVO. De wil is er dus bij een groot deel van de inwoners wel degelijk. Alleen hebben ze daar, net als wij in Nederland, na de Tweede Wereldoorlog, een zetje in de goede richting bij nodig:).