De productie

Home > De productie

MVO

Wil jij ook Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? Ondernemen met oog voor mens, en oog voor milieu. En niet alleen in woorden, maar ook in daden? Dan kunnen wij je helpen!

Help jij met het maken van hoop?

Wij zijn HopeMade, en onze naam dekt  eigenlijk de hele lading, ‘hoop maken’ is wat we doen! Hoop onder de allerarmsten in Albanië. Albanië, Europa’s armste land, hier nog geen 3 uur vliegen vandaan, waar het leven vaak óverleven is. En jij kunt als ondernemer ook een ‘maker van Hoop’ worden.

Productie in Albanië:

Voor diverse bedrijven mochten wij al de productie van verschillende naai en haakartikelen verzorgen. De voordelen:
- Je biedt als bedrijf Hoop  in vaak uitzichtloze situaties
- De arbeidskosten liggen vele malen lager dan in Nerderland
- Door de korte lijnen die wij met de producenten onderhouden, kan je bij iedere stap in het arbeidsproces op de hoogte gehouden worden.

Recyclen voor een schonere wereld:

Heb je als bedrijf vaak te maken met ‘restmaterialen’, zou je dit graag op een creatieve manier gerecycled zien, maar je weet niet hoe? Ook dan helpen we je graag! Er worden zó veel spullen weggegooid, waar met een beetje fantasie nog de mooiste artikelen van te maken zijn.

Enkele voorbeelden:

- Koffiebonenzak wordt kussen
- Oud canvas wordt tas voor relatiegeschenk
- Lege wijnfles wordt vaas.

Seed of Hope

Een groot deel van ons assortiment wordt vervaardigd bij Seed of Hope. Seed of Hope is een Albanese organisatie die zich inzet voor de mensen in wijk Shkozë, gelegen op een berghelling bij Tirana. De circa 3000 bewoners op deze berg zijn met name afkomstig uit het arme, geïsoleerde noorden van Albanië en zijn naar de stad getrokken op zoek naar werk of op de vlucht voor bloedwraak (wat in het noorden nog veel voorkomt). Werk vonden ze in de meeste gevallen niet en ze verkeren in armoede. Ze wonen in slechte huisjes, hebben geen tot weinig voorzieningen en de kinderen gaan in veel gevallen niet naar school.

Vera, één van de oprichters van Seed of Hope, geeft samen met haar medewerkers, 500 kinderen een aantal keer per week een warme maaltijd en ze organiseren regelmatig kinderactiviteiten. De moeders en oma’s van de kinderen die bij Seed of Hope komen raakten ons hart, want je zal als moeder maar niet in staat zijn je eigen kind voldoende eten te kunnen geven en/of een droog onderkomen te kunnen bieden. Daarom zijn wij samen met het bestuur van Seed of Hope een samenwerking met deze vrouwen aangegaan.

De moeders zijn supergoede handwerkers gebleken. De vrouwen zijn sinds juli 2014 volop aan het haken geslagen voor HopeMade!

>> Meer over Seed of Hope

Gerdien in Mushqeta

Het berggebied Gerdien werkt heet Mushqeta en ligt 20 km ten zuiden van de hoofdstad Tirana. Het gebied heeft een slechte reputatie en er heerst grote werkloosheid. Er is genoeg werk dat gedaan moet worden, maar veel mannen zijn bang voor gezichtsverlies als ze zich ‘verlagen tot vrouwenwerk’. Dus komt alles op de rug van de vrouwen terecht: huishouding (zeventig jaar terug in de tijd, geen wasmachine te bekennen), landbouw, veehouderij, opvoeding en…schoenen naaien. Massa’s meisjes en vrouwen hebben kapotte vingers en ontstoken ogen van het naaien van zwarte hardleren schoenen die met gif zijn bewerkt. Per schoen (kwartier werk) krijgen ze 8 cent, dus reken maar uit...
 
In samenwerking met Hopemade brengt Gerdien nu verandering in deze situatie. Weg met de zwarte deprimerende schoenen en ruim baan voor kleurrijke, vrolijke creaties! Samen met een professionele naaister, Zana Nauni, organiseert Gerdien sinds maart 2015 naaicursussen.

De vrouwen maken de mooiste producten van hele stoere stoffen, zoals jute koffiebonenzakken, en hoogwaardig wolvilt.

>> Lees meer over deze werkplaats

De makers

Tijdens één van onze reizen naar Albanië hebben wij kennis gemaakt met de vrouwen die de spullen maken. Wij waren erg onder de indruk van hun kwaliteiten op handcraft gebied. Wat een professie!

Daarnaast werden we gegrepen door de persoonlijke verhalen. Stuk voor stuk verhalen van vrouwen met een wreed verleden, duidelijk zichtbaar in hun gezicht. Maar... in hun ogen lazen we hoop. Hoop op een betere toekomst. Een betere toekomst hun kinderen, hun kleinkinderen... alle volgende generaties.