Ons verhaal

Home > Ons verhaal

The story so far...

Het begon allemaal in 2013. Tijdens het wekelijkse hardlopen deelden wij (Mascha van der Ende en Ilse van Holsteyn - van Kester) onze gedachten, ervaringen en ideeën met elkaar. De gesprekken die wij, al joggend door het bos voerden waren vaak zeer uiteenlopend, en gingen soms van de hak op de tak, maar barstten allemaal van energie. Wij zijn gek op ideeën. Leuk dus! We worden er blij van. Ergens tussen de vele gesprekken door vertelde Mascha, dat ze een idee had. Ze vertelde  over het plan om op een leuke manier werkgelegenheid te creëren in Albanië. Albanië, het land dat het hart van Mascha’s familie ruim 20 jaar geleden heeft geraakt. Zo keihard heeft geraakt dat het voor altijd een plek heeft ingenomen.

Na heel wat gepraat werd het tijd voor actie! Nadat Mascha's man in Albanië op onderzoek was uitgegaan waar en met wie dit project het beste tot zijn recht zou komen, zijn wij, in januari 2014 naar Tirana, de hoofdstad van Albanië, afgereisd.

In een buitenwijk van Tirana hebben wij het project van Seed of Hope bezocht. Een prachtig project dat een aantal keer per week een warme maaltijd voor de armste kinderen van deze wijk verzorgd. Naast eten krijgen de kinderen hier ook  huiswerkbegeleiding, Engelse les, er wordt gedanst, gezongen maar het belangrijkste van alles is misschien wel de persoonlijke aandacht die ze hier vinden. De persoonlijke aandacht is essentieel want veel van deze kinderen leven in een hele nare thuis situatie. Mede door armoede is een vader vaak óf afwezig óf gewelddadig. Ook heerst er in Albanië nog een cultuur van bloedwraak waardoor  veel gezinnen door de dood een vader en een man moeten missen.

Dit alles resulteert in een situatie waarin een moeder of oma vaak alleen een heel gezin draaiende moet houden. Maar aangezien er niet of nauwelijks werkgelegenheid is, is dit een bijna onmogelijke klus. En dit is dus ook de reden dat wij ons HopeMade project daar heel graag wilden opzetten. Want als een moeder weer in staat is voor haar gezin te zorgen, geeft dit zo'n positieve verandering. Je creëert hiermee eigenwaarde en hoop. En die hoop is zó nodig om ook de volgende generatie weer te doen laten geloven in een betere toekomst!

Hoop doet leven!

Wij geloven dat als mensen weer in staat zijn in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, de uitwerking hiervan groot is. Mensen krijgen weer eigenwaarde, durven weer te geloven en te dromen, brengen dit over aan de volgende generatie en dit alles biedt hoop! Want hoop, daar draait het allemaal om!

Een wel bekende uitspraak in Nederland is: "hoop doet leven". En zo is het. Zonder hoop gaan kansen, dromen en uiteindelijk levens verloren.

Wij geloven dat het leven een geschenk is, een geschenk dat we dankbaar aan en uit mogen pakken, maar dat het ook een geschenk is om uit te delen. Wij een hoopvolle toekomst, zij een hoopvolle toekomst. En daar geloven we in en gaan we voor. Hoop brengen in hopeloze situaties!