Gerdien Blom

Home > Gerdien Blom

Dit ben ik !

“Si quhesh ti? Kaarrdjen?” De laatste twee jaar ben ik maar weinig mensen tegen gekomen die mijn naam een beetje fatsoenlijk kunnen uitspreken.  Vooral die Hollandse ‘G’ valt niet mee voor Albanezen. Maar goed, mijn echte naam is Gerdien Blom - Bouwman. En om de ‘G’ nog even eer aan te doen: geboren en getogen in en om Gouda / Bodegraven. Mijn geboortejaar is trouwens 1980, net als dat van Hopemade collega’s Mascha en Ilse.

Vanaf begin 2013 zijn mijn man Maarten en ik door de GZB aan het werk gezet in Albanië. We vertrokken met twee peuters en een baby en inmiddels rennen er 5 kinderen rond: Tijmen, Jaël, Miriam, Gideon en Julian.

Van 2004 - 2012 ben ik werkzaam geweest als psycholoog in de GGZ (kinder- & jeugdpsychiatrie), waarbij ik me vanaf 2008 gespecialiseerd heb in de contextuele hulpverlening. Inmiddels ben ik ook weer als psycholoog aan de slag gegaan, in een Albanees kindertehuis voor kinderen met psychisch zieke ouders. Naast dit werk wilde ik gaan starten met creatieve projecten voor (jonge) vrouwen in een regio waar grote armoede heerst. En toen kwam HopeMade om de hoek kijken…

Dit doe ik voor HopeMade
Begin 2014 was ik in Albanië bezig met het voorbereiden van creatieve workshops. Toen ik bij HopeMade aanklopte om wat advies in te winnen over praktische zaken, deed Mascha ineens de briljante suggestie: waarom gaan we niet samenwerken? En…voilà!

We hebben in overleg het assortiment gekozen dat de vrouwen hier gaan maken. Een deel van het ontwerp doe ik zelf, zoals het bedenken en tekenen van de vilten items voor baby- en kinderkamers. In maart gaan we officieel van start, te beginnen met het geven van naailessen. Op dit moment zijn we relaties aan het opbouwen met meiden en vrouwen die aan het project mee willen doen. Ik werk hierbij samen met Zana, een professional die in een handomdraai de mooiste dingen naait.

 

Waarom kies ik voor Hopemade?
Het gebied waar wij werken heet Mushqeta en bestaat uit een aantal bergdorpen, zo’n 25 km ten zuiden van de hoofdstad Tirana. Er heerst grote armoede en veel vrouwen hebben nauwelijks mogelijkheden om hun gezin financieel boven water te houden. Telkens als we mensen spreken en activiteiten organiseren, grijpt het me aan hoe uitzichtloos de situatie van veel gezinnen lijkt.

Wij proberen hen nieuw perspectief te geven. Enerzijds door ze op God te wijzen en hen te helpen om met Hem te leven. Anderzijds kan ik nu ook op een heel praktische wijze nieuw perspectief brengen, door HopeMade te introduceren. Dat de vrouwen aan de slag kunnen voor HopeMade, geeft hen niet alleen zicht op financiële inkomsten. Het brengt eveneens kleur in hun doorgaans grauwe leven en het laat hen groeien in eigenwaarde.

Meer weten over alle teamleden?