Gerdien Blom

Home > Gerdien Blom

Dit ben ik !

Met plezier coördineer ik de werkzaamheden in Albanië. Een land vol natuurpracht, maar eveneens een land waar armoede en corruptie veel mensen beschadigen.
Sinds 2013 woon ik in Albanië, samen met mijn man en onze kinderen.

In Nederland ben ik werkzaam geweest als psycholoog in de GGZ. In Albanië ben ik ook weer als psycholoog aan de slag gegaan, in een Albanees kindertehuis voor kinderen met psychisch zieke ouders. Naast dit werk wilde ik gaan starten met creatieve projecten voor vrouwen in een regio waar grote armoede heerst. En toen kwam HopeMade om de hoek kijken…

Dit doe ik voor HopeMade

Begin 2014 was ik in Albanië bezig met het voorbereiden van creatieve workshops. Toen ik bij HopeMade aanklopte om wat advies in te winnen over praktische zaken, deed Mascha ineens de suggestie: waarom gaan we niet samenwerken?

Vijf jaar later kunnen we terugkijken op heel wat mooie ontwikkelingen. We zijn gratis naailessen gestart voor vrouwen in armoede gebieden. Zo’n 70 vrouwen hebben deelgenomen en een heel aantal vrouwen heeft op basis van die lessen zelf werk kunnen vinden in naai-ateliers en textielfabrieken. Daarneest hebben we met een groep van 25 vrouwen de afgelopen jaren producten voor HopeMade gemaakt. Dit leverde inkomsten en perspectief voor de vrouwen op en een mooi assortiment aan handgemaakte accesoires voor heel wat webshops en winkels in Nederland.

In de coördinatie van het werk is de Albanese Zana mijn collega. Zana geeft de naailessen aan de vrouwen (ik zelf kan niet naaien.....) en maakt in een handomdraai de mooiste dingen.   

Waarom kies ik voor Hopemade?

Het gebied waar wij werken heet Mushqeta en bestaat uit een aantal bergdorpen, zo’n twintig km ten zuiden van de hoofdstad Tirana. Er heerst grote armoede en in veel families is er sprake van geweld en alcoholproblematiek. Het grijpt me aan hoe uitzichtloos de situatie van veel gezinnen lijkt.

Wij proberen hen nieuw perspectief te geven. Enerzijds door ze op God te wijzen en hen te helpen om met Hem te leven. Anderzijds kan ik nu ook op een heel praktische wijze nieuw perspectief brengen met het HopeMade project. Dat de vrouwen aan de slag kunnen voor HopeMade, geeft hen niet alleen zicht op financiële inkomsten. Het brengt eveneens kleur in hun doorgaans grauwe leven en het laat hen groeien in eigenwaarde.

Meer weten over alle teamleden?